HISTORIEK

Een droom

1973

Tijdens mijn studiejaren aan de hotelschool ‘PIVA’ had ik een hobby: likeur en wijn maken. De grote droom was om in Heist-op-den-Berg een boerderij te bezitten met veel grond voor dieren, wijnranken en fruit. Ik wou wijn maken en bier brouwen. Mijn eerste likeur was gemaakt van pruimen die ik van de buren kreeg. Pruimen die van de boom gevallen waren. Daarna volgde 2 emmers Noord krieken waar ik wijn van maakte. Sinaasappellikeur, frambozenlikeur … Met deze hobby moest ik van mijn ouders stoppen omdat wij niet dronken en alles bleef staan. Weg met mijn jeugddroom!

Het eerste idee

2002

Tijdens een uitstap met de leerlingen in het Oeterdal (Limburg), kwam ik in contact met Jaak Martens (Kinrooi) en Jan Timmermans (Rotem), zij deden al jaren waar ik van droomde; ambachtelijk wijn maken. Op aanraden van Jaak ben ik terug met het idee gaan rondlopen om in Heist-op-den-Berg een streekdrank te maken en een wijngaard op te richten.

De  Neanderthaler

2003

Na 6 maanden twijfelen en veel slapeloze nachten ben ik gaan experimenteren met wijn en kruiden. Deze drank viel in de smaak.Het is zover Heist-op-den-Berg heeft een streekdrank. De “ Neanderthaler “.Hoe deze drank bekend maken?Hieraan heb ik veel te danken aan Achille Van Moer, bierbrouwer te Itegem. Van hem kreeg ik de kans om deel te nemen aan zijn opendeurdag, kerstmarkt te Heist en te Hulshout. Mijn eerste grote klant: Galo-Romeins museum te Tongeren, op het zelfde ogenblik liep in het museum een tentoonstelling over “De Neanderthaler”.Volgende klanten:Eykershof te Heist-op-den-Berg’t Sonneschot te Heist-op-den-BergBrasserie Avanti te Nieuwpoort.

Wijngaard Berghoven

2004

In 2004 nam ik contact op met William Wouters (Maître sommelier, Pazzo te Antwerpen), goede vriend die ik 13 jaar niet meer gezien had. Hij stond versteld toen ik met de “Neanderthaler” afkwam.De idee groeide verder om een eigen wijngaard op te richten. In september 2004 wordt ½ ha landbouwgrond aangekocht, gelegen te “Berghoven” in de Hollestraat te Heist-op-den-Berg.Het begin van mijn jeugddroom.

De eerste spade

2005

Vanaf april 2005 beginnen we met het oprichten van de wijngaard en met het aanplanten van de 1880 druivenstokken.

De eerste oogst

2007

In 2007 wordt de eerste officiële oogst geplukt.
Dat zelfde jaar gaat men over tot de aankoop van oude stallingen te Heist-op-den-Berg, “Laervelden”. De oude stallingen worden verbouwd tot een wijnbouwbedrijf.

Proefoogst

2006

Na het vele werk tijdens de winter- en zomerperiode, kan men in 2006 de eerste druiven oogsten. Deze klein schalige oogst doet dienst als proefoogst, zodat men kan experimenteren en nadenken over de toekomst mogelijkheden.