DRUIFSOORTEN

Op de wijngaard worden verschillende druiven geteeld

 

Bacchus

Herkomst:
De bacchus druif is vernoemd naar de God van de wijn en is in 1933 gekweekt door Peter Morio en Prof. Dr. Husfeld te Siebeldingen. Wordt pas in 1972 toegelaten in Duitsland, als druif voor tafelwijn.

Kruising: (Silvaner x Riesling) x Müller-Thurgau

Eigenschappen:
Het is een vroegrijpe druif, in normale omstandigheden kan eind september geoogst worden.
De gevoeligheid voor ziektes is normaal. Een goede bladdunning en zomersnoei kan veel schade voorkomen.

Wijn:
De wijnen van deze druif hebben voldoende body met een fruitig en bloemig karakter.
Goede rijpe druive nleveren een mooie, zachte, muskaatachtige smaak, die bij voldoende zuren aan Riesling doet denken.
Bacchus wijn wordt vaakgebruik om zwakkere wijnen volheid, bloemigheid en karakter mee te geven.

Chardonnay

Herkomst:
De juiste herkomst benaming is moeilijk te achterhalen. De meest logische is dat deze druif afkomstig zou zijn uit het Franse dorpje Chardonnay, ten noorden van Macon.In Libanon en Syrië staan druivenstokken onder de namen “Meroué” en “Obaideh” die wijnen leveren met opmerkelijke overeenkomst met die van de chardonnay. Dit zou weleens kunnen aantonen dat de stokken in Europa werden ingevoerd uit et Midden Oosten.

Eigenschappen:
De chardonnay is een vroegrijpe druif.Het is een stevig groeiende stok met compacte trossen, waardoor er in ee nnat voorjaar nogal snel botrytis kan optreden. Gevoelig voor meeldauw.De stokken lopen vrij voreg uit en dat geeft een verhoogde kans op nachtvorstschade in het voorjaar.

Wijn:
In koudere klimaten levert hij een fris en fruitige wijn.In de armere landen levert hij een zeer fruitige mijn De chardonnay staat bekend als de beste druivensoort van:Frankrijk: Chablis, Montrachet, Pouilly-Fuisse, ChampagneItalië: Collio, Terre Rosso, Favonio.AustraliëNieuw-ZeelandZuid-Afrika.Duitsland: vanaf ’91 officieel toegelaten Spanje

Andere benamingen
Weisser Clevner Weisser Bürgünder Pinot Chardonnay Pinot blanc Chardonnay Epinette Morillopn Arnaison Breaunois Melon d’Arbois

Dakapo

Herkomst:
Dakapo werd geteeld in 1972 in Geisemheim en gekruisd uit de deckrotdruif en de Portugieser. Sinds 2000 zijn de dekrotwijnsoorten geklassificeerd.

Eigenschappen:
Dapako groeit op een gemiddelde tot goede bodem en heeft de zelfde rijpingstijd als de pinot noir.De kleur van de bessen is blauw en geven een donker rood sap. Er is zoveelkleurstof aanwezig dat het blad na de vruchtzetting al donkerrood gekleurd is.

Wijn:
Met een neutrale smaak en dieprode kleur is Dakapo de ideale druif om te combineren met de Spätburgunder.In goede jaren kan er een voortreffelijke zelfstandige wijn van gemaakt worden.

Dornfelder

Herkomst:
In 1955 gecreëerd in Weinsberg (D) en genoemd naar Imanuel Dornfelder.Dornfelder is ontstaan uit een complex kruisingsprogramma: Helfensteiner (Frühburgunder (= pinot noir) x Trollinger (= Frankenthaler) x Heroldrebe (Portugieser x Limberger)

Eigenschappen:
Het is een vroeg rijpende druif (half tot eind september).De stokken groeien op elke soort bodem en geven grote zwarte trossen. Door de dikke schil en de los gevormde trossen zijn ze vrij goed beschermd tegen schimmelziekten.

Wijnen:
De zuurgraad ligt op een goed gehalte voor rode wijn. De wijn is ook goed om te verwerken tot schuimwijn. De wijnen zijn dieprood (bijna zwart) met een opvallende fruitigheid en een zachte afdronk.

Kerner

Herkomst:
De druif werd in 1929 gekweekt door Herold in Weinsberg (D) en genoemd naar de doktor en schrijver Justinus Kerner “Wohlauf noch getrunken den funkelnden Wein”.Kerner is een kruising van de rassen Trollinger (Frankenthaler) en Riesling.

Eigenschappen:
Kerner staat op de 4de plaats van de meest aangeplante rassen.Het is een druivensoort die veel dieven (zijscheuten bij de bladeren) vormt. De takken hebben de neiging om te gaan hangen. Het is een druivensoort die geoogst wordt rond half oktober.Bij gunstig weer kunnen de trossen lang blijven hangen, waardoor er meer suiker kan ontwikkelen.Voordelen:- Kerner is een druif met een hoge weerstand tegen bevriezing in de late lente.- Heeft een hoog mostgewicht.- Een sterke druif die onder veel omstandigheden goed groeit, vooral op arme grond. Nadeel:- Niet aan te raden om te verbouwen waar koele, vochtige lucht blijft hangen en op plaatsen waar veel wind staat. Verhoogd risico op schimmelvorming.- Teveel wind geeft een slechte vruchtafzetting.

Wijn:
Kerner heeft een Riesling-achtig karakter en geeft frisse en fruitige wijn.Men kan er zowel droge als zoete wijn van maken. De wijn bezit mooi zuren die soms aan appelen doen denken.Goede rijpe druiven geven de wijn soms een lichte muskaatsmaak mee.

Müller Thurgau

Herkomst:
De Müller-Thurgau werd door prof. Dr. Hermann Müller uit Thurgau (Zwitserland) in 1882 gekweekt in Geisenheim (D).Deze druif werd gekweekt uit een kruising van Riesling x Silvaner (Gutedel).Komt veel voor in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slavonië, Hongarije en Luxemburg. Om marketing reden werd deze druif ook “Rivaner” genoemd, naar de kruising “ Riesling en Silvaner”. Het is een vroegrijpe druif die vochtige en diepe grond nodig heeft om goed te groeien.

Eigenschappen:
Kan vanaf half september gegoost worden. Bij slecht weer gaan ze snel rotten en moeten dan zo snel mogelijk geoost worden.Voordelen:- Levert grote opbrengsten.- Is in minder goede omstandigheden nog in staat de opbrengst rijp te krijgen.- Na een late nachtvorst in het voorjaar loopt de stok opnieuw uit en geeft dan nog bloemen en dus vruchten.- De bloeivastheid is goed wat inhoudt dat d vruchtzetting bij minder mooi weer goed verloopt en de stok vrijwel altijd goede opbrengsten geeft.Nadeel:- Zeer gevoelig voor de valse meeldauw, zwarte vlekkenziekte, rode vlekkenziekte en botrytis ziekte.- Minder gevoelig voor meeldauw- Strenge vorst ( -15°C) kan grote schade aanrichten.

Wijn:
Bij een matige opbrengst met een groot suikergehalte levert Müller-Thurgau goede tot zelfs zeer goede wijnen. De wijn komt heel zacht en rond over, elegant en fruitig.Voldoende gerijpte druiven geven een muskaat-smaak aan de wijn. De wijn is makkelijk drinkbaar.

Pinot Gris

Herkomst:
In 1375 werd de pinot gris door Karel IV naar Hongarije gebracht. Hier maakt men van de pinot gris de befaamde Tokyawijn.Johan Seerger Ruland uit Speuer, erkende de waarde van de stok die al sinds 1689 in een verwilderde tuin in Speyer stond aangeplant. Hij begon vanaf 1711 de stok in Duitsland te verspreiden onder de naam “Rülander”.

Eigenschappen:
Het is een niet al te vroeg rijpe druif, half oktober. De trossen zijn zeer compact. De pinot gris heeft een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft. Soms produceert de pinot gris blauwe trossen en soms trossen die half rood en half blauw zijn. Uit de pinot gris is de poinot noir ontstaan. In de Elzas, Duitsland en Oostenrijk is de druif de basis voor de Spätlese en Auslese.

Wijn: De pinot gris levert een goudgele wijn met een volle smaak, fijne kruidigheid met weinig zuur.De diepe kleur is afkomstig van de roodgrijze schillen.

  • Andere benamingen:
  • Grauburgunder (Graunere Burgunder)

Rülander Pinot Grigio Malvoisie Tokay Pinot Gris Szürkebarat (grijze monnik)

Pinot Noir

Herkomst:
De pinot noir is een eeuwen oude druivensoort en behoort tot de oudste druivensoorten.
De pinot noir zou ontstaant zijn uit de oervorm van alle wijndruiven, de vitis vifera occidentalis.
De oorsprong zou liggen in het dal van de nijl. Door de Fenicieërs, Grieken en Romeinen werd de plant in Europa geïmporteerd. In Bourgogne werd deze druif sinds 400 na Christus geteeld.

Eigenschappen:
Het is een laat rijpende druif, half oktober, met een matige opbrengst. Kleine en zeer compacte trossen. Afhankelijk van de streek waar ze groeien zijn de bessen zijn blauw tot zwart.
Dankzij de dikke schil biedt ze een goede weerstand tegen schimmelziekten. Opletten voor botrytis.
In ideale omstandigheden kan het suikergehalte oplopen tot 70 à 80° Oëchle met een zuurgehalte van 6 tot 8 gram per liter.

Wijn:
De pinot noir levert opmerkelijk goede wijnen met een mooi rode kleur, goede volle smaak en voldoende tannine.

Andere benamingen

Blauer Spätburgunder, Blauer Frühburgunder, Blauwe Bourgondiër, Clävner (Klävner, Klevner), Pinot Nero, Morillon, Swarz Riesling, Sauvignon Noir

Siegerrebe

Herkomst:
De naam is verkregen door de opvallend vele eerste plaatsen bij proeverijen. Sieger wil zeggen “overwinnaar”.Kruising: Madleine angevine x Gewürzträminer Gecreeërd door Georg Scheu in 1929.

Eigenschappen:
Siegerrebe is een vroegrijpe witte druif met licht rood-oranje gekleurde bessen en sterk groeiende druif die vroeg hoge mostgewichten haalt maar ook zeer snel zuur afbouwd.Zeer zoet. Wordt meestal gebruikt voor Auslesen, Beerenauslesen en Trockenbeerenauslesen.

Wijn:
De Siegerrebe heeft een krachtig bouquet met veel extracten.Aroma van rozenbloesem, honing, muskaat, acaciabloesem, gedroogde abrikoos en mango.